Sosyal Medya - 16Gün/16Yazı #11


11. Sosyal medyanın 3 iyi 3 kötü özelliği hakkında konuşalım mı bugün ?
Oldukça geriledim pek çok madde geride kaldı farkındayım ancak yapabileceğimi yapmak için gayret ediyorum,bulunduğumuz yerden devam edeceğim affınıza sığınarak..
Bu gün meydan okumamızın 11'nci maddesindeyiz ve konu hepimizin bir parçası olduğumuz sosyal medya ile ilgili..

Sosyal medyanın özelliklerini tam olarak kavramak ve anlamak bana göre mümkün değildir,içinde bulunduğumuz bir şeydir çünkü örneğin bir balığa denizi veya suyu tarif et desen balık bile bunu yapamaz..bir çok yönde etkisi atlında kaldığımız medya kimimizi kısmen kimimizi de tamamen etkisi altına aldığını söyleyebilirim..

SOSYAL MEDYANIN 3 İYİ ÖZELLİĞİ

1-Kısacık bir süre içinde bir hedef veya bir amaç uğruna bir araya gelmek.İnsanların sosyal medyanın gücünü bu anlamda kullanmaları ve bu yönde sosyal medyadan istifade etmeleri bulunmaz nimet.Bir çok konuda bir araya gelebilir sesimizi duyurabiliriz.

2-Yardımlarda bulunmak.Dünyanın bir ucunda hiç görmediğimiz ve yine hiç göremeyeceğimiz birilerinden haberdar olmak halini bilmek imdadına yetişmek ve gücümüz miktarınca katkı ve yardımda bulunmak da sosyal medyanın iyi özelliklerinden biridir kanımca.

3-DostluklarYirmi yıl boyunca belki de daha fazla interneti aktif olarak kullanıyorum bu zaman zarfı içerisinde yıllar yılı süren dostluklarım var,arkadaşlıklar değil dostluklarım var.
Şöyle ki;gecenin bir vakti arayabileceğim kişiler,en yakınıma anlatamadığım konuları anlatabileceğim kişiler..bu dostluklar sosyal medya sayesinde kuruldu ve yıllardır sürmektedir.

SOSYAL MEDYANIN 3 KÖTÜ ÖZELLİĞİ

1-Gerçeğin gizlenmesi-insanın kendini istediği gibi lanse etmesi.Sosyal medyada özene bezene gözlerimiz önüne serilen bir çok yaşam ve ilişkilerin gerçeklik payı tartılışır ne kadarı gerçek ne kadarı sahte bilinmiyor.Buna rağmen kişinin kendi hayatını başka insanların hayatları ile kıyaslaması,bir yarış içine sokuyor oluşu da bir gerçektir.Psikolojimizi ve ilişkilerimizi rencide eden zarar veren belki de en önemli faktörlerden biri tam da budur.

2-Algıların değiştirilmesiBu konu hakkında söylenecek o kadar çok şey var ki,özellikle gençlerimizin takip ettiği bir çok ünlünün toplum ve değerlerimize verdiği zararları hepimiz biliyoruz.Son yıllarda bu tahribat gençlerle sınırlı kalmayıp nerdeyse her kesimden insanı etkisi altına almıştır.

3-Paylaşma zorunluluğuBöyle de bir etkisi var sosyal medyanın değil mi?..sosyal ağlarda nerdeyse her anını paylaşan insanları gördükçe kişi çok özel gördüğü ve muhafaza ettiği bir çok şeyi paylaşmaya mecburmuş gibi hissediyor.
Sosyal medyada yoksan,yoksun mantığı her geçen gün zemin kazanıyor.

Kısaca sosyal medya hem iyi hem kötü,bazen bir ayna bazen de yalancı bir dünyadan ibarettir.Kişi bir çok sınırını bu mecrada fark edebilir bazen de ne yazık ki bu sınırlarını zorlayabilir.
Melekleşebilir şeytanlaşabilir.
Yardım edebilir veya farkında olmadan bir insanın hayatını yerle bir edebilir.Bazen bir paylaşım birinin hayatına mal olabilir,küfre şükürsüzlüğe hatta şirke kadar bile sürükleyebilir.
Bazen bir kelime ile birilerinin hayatına dokunabilir,iyileştirebilir güzelleştirebilir..tüm bunlar kişinin iradesine karakterine ve kalbine bağlıdır..



Yorum Gönder

13 Yorumlar

  1. "Melekler şaytanlaşabilir" kesinlikle

    YanıtlaSil
  2. gerçeğin gizlenmesi çok kötü bir durum ben neysem oyum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kendim bile olamıyorum ketumluk var bende ama başkası gibi de davranmak gibi bir çabam yok sadece herşey anlatılmaz herşey paylaşılmaz yönünde düşünüyorum.

      Sil
  3. Özgüvensiz insların kendini havalı gösterdiği yer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal medya ve özgüvensizlik elele yürüyor bazen.

      Sil
  4. Neee güzel yazmışsın, aynı ben gibi düşünüyorsun.
    Benim de 20 yıllık dostum var Sevgi, aramızda ekran olmasına rağmen, eeenn yakınımda olandan daha yakın oldu bana yıllardır. Aramızdaki mesafeye aldırmadan da her kötü/iyi günümde koşup yanıma ilk elim tutan oldu..
    O yüzden şu sosyal medyanın ne kadar kötü özelliği olursa olsun, diyorum ki "sosyal medya olmasa ben o dostlarımı nasıl bulurdum" sonra sakinleşiyorum, pek kızmıyorum :)
    Veee bak o sosyal medya seni de getirdi bana, yoksa nerede nasıl bulurduk birbirimizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kazanılan bilgi ve birikimin içinde dostluklar en baştadır baş tacıdır kesinlikle Zeynebim,çok güzel insanlarla tanışmak mümkün :)
      Senin gibi..

      Sil
  5. özellikle en son yazdığın madde sosyal medya sayesinde kültürel ve ahlaki değerlerimizde büyük bir kırılma oluşuna güzel bir vurgu... Birinin evine misafirliğe gittiğimizde değil yatak odası, izinsiz evinin hiç bir bölümüne girmezdik. Özellikle banyo-yatakodası özel yerlerdi. Bazı eylemler ve davranışlar toplum içinde yapılmaz, dört duvar arasında kalırdı. Şimdi en muhafazakar kesim bile yatak odasını-banyosunu, dolaplarını, çekmecelerini, daha başka özellerini, davranışlarını-eylemlerini rahatlıkla hiç tanımadığı insanlara açabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu zamanda savaşın cepheleri çok fazla sosyal medya da bunlardan biri.
      Bir takım insanların en özel mekanlarını en özel gün ve duygularını paylaşması da dediğin gibi bir gerçek muhafazakar veya değil bu durum insanın kalitesi ile ilgilidir bence Ruşencim.

      Sil
  6. Son söylediklerine katılıyorum gerçekten öyle... gönlüne sağlık canım benim sevgiler .. hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğun için teşekkür ederim canım benden de sevgiler Rabbim ibadetlerimizi kabul etsin inşaAllah.

      Sil
  7. Kaliteli olmak gerek gerek gerçek hayatta gerek sanal alemde sonuçta meydana çıkan şey yine kendimiziz.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.