Aşure Tarifim


Aşuremi bu yıl nerdeyse vaktinde yaptığıma halâ inanamıyorum olsam da deliller ortada.Yıllarca elimdeki tariften şaşmadığıma da çok seviniyorum.Aşure oldukça zahmetli ve biraz pahalıya mâl olan bir tatlıdır buna rağmen yapılmayınca evde aranır,Aşure günleri de yolu gözlenir tabii ki..kimisi etli olarak tuzlusunu da yapar bizim oralarda(Batı Trakya)kimisi de tatlısını sever,bizailece her ikisini de seviyoruz ama sanki gönlümüz tatlıya daha meyilli gibime geliyor böylece aşuremiz bu yı lda tatlı olarak yapıldı.
Eski evimin avlusu geniş ve büyüktü genelde memlekette iken küçük bir kazan içerisinde odun ateşi üzerinde etli olanı yapılırdı şimdilerde daire apartmanında ne ateş yakmak mümkün ne de mangal.
Tatlı aşure bu anlamda da daha pratik geliyor,pratik dediğime bakmayın yapanlar mutlaka bilir ki bu tatlının yapımı iki gün gerektiriyor nerdeyse,en azından benim için öyle.
Önhazırlığı oldukça emek ister,malzemelerini azaltmamak veya eksiltmemekte de fayda var.
İlk kez yaptığımda beni şaşırtan şey neydi biliyor musunuz?
Nasıl olur da malzemelerin nerdeyse tümünü tuzlu olarak tükettiğimiz halde bu tarifte bir kaç baharat ve malzeme ile şahane bir lezzet elde edilebiliyordu?..
Bu yönüyle de beni daima şaşırtan bir tarif olmuştur..
Aşureyi hazırlamak evde bayram havasını uyandırıyor sanki,mutfak b e r b a t olabiliyor ama renkler kokular dokular insanı inanılmaz derecede mutlu ediyor..kocaman bir bereket o anda mutfağın tezgâhına bırakılmış gibi hissettim,Allah'ın binbir çeşit nimetlerinden sadece bir kaçını bile mutfağımın tezgâhında sığdırmada zorluk çektim,her birinin farklı tadı,rengi,kokusu ile gözlerimin bu güzellik karşısında yorulduklarını hissettim,kendimi büyük bir ambarın içinde buldum sanki,oysa mutfağımın içindeydim işte ama aşure hazırlamak çok farklı bir duygu..
Nus aleyhisselamın Aşure ile ilgisi var mı tam bilemiyorum aklım bu konuda oldukça karışmıştı üstelik bir ara..Hocaların söyledikleri bazen birbiriyle uyuşmuyor bu da beni deli ediyor,ben yine de aşure yapmayı seviyorum ve istiyorum da,dinimizde böyle bir şey sanırım yok ama geleneklerimizde var,yanlış konuşmak ve düşündürmekten Alla'ha sığınıyorum.
Aşuremi hazırlamak ikram olarak sunmak veya komşularıma dağıtmak da beni mutlu ediyor..Rabbim onu sadaka olarak kabul etsin inşaAllah..

Lütfen dikkat:Bu tarif 40 porsiyon içindir


MALZEMELER:


750gr aşurelik buğday
0,5 (yarım)kg pirinç
1,5 su bardağı nohut (kabuksuz) 
1 su bardağı fasulye
200gr konserve mısır
200gr kuru üzüm
500gr kuru kayısı
500gr kuru incir
1 adet elma
1 portakalın suyu ve kabuk rendesi
100 gr kuş üzümü
100 gr tuzsuz fıstık içi
6-7 su bardağı toz şeker (1 bardak 250ml=
4-5 adet karanfil
2 yemek kaşığı gül suyu
1 tatlı kaşığı tuz

SÜSLEMEK İÇİN:
Tarçın
Ceviz
Çam fıstığı
Tuzsuz fıstık
Susam
Kuş üzümü
Nar

YAPILIŞI:
  • Buğdayı bir gece öncesinden iyice yıkıyorum tahminen 15 kez.
  • Ovalayarak sıcak su yardımıyla buğdayın yıkanması daha kolay oluyor.
  • Yanımda bir süzgeç bulunduruyorum bazen buğday taneleri atılacak olan su ile gidebiliyor bunu önlemek için büyük bir süzgeç işime çok yarıyor.
  • Buğdayı yıkama sayısı sizi korkutmasın,buğday ununu attıkça aşurenin rengi daha temiz ve açık oluyor arzu ederseniz bir kere de yıkayıp kullanabilirsiniz ama tadı biraz daha ağır rengi de biraz koyu olabilir.
  • SOn 3 yıkamada pirinci de ekleyip ikisini birlikte yıkayıp üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakıyorum.
  • Çok fazla kaynamasına gerek yok,kaynama başladığı gibi ocaktan alıp suyu döküyorum ardından tekrar sıcak su ile bir kez daha kaynatıp tekrar suyu atıyorum,bunun ardından ocaktan alıp kalın kumaşlar ile sarıyorum,genelde tek kişilik bir battaniye kullanıyorum,üzerine de seccademi koyuyorum :)
  • Sabaha kadar buğday tamamen patlamış pirinçler de kabarmış oluyor.
  • Sırada geri kalan malzemelerin haşlanması ve doğranmasında.
  • Nohut ve fasulyeyi konserve olarak aldım bu sefer,haşlayacak olanlar buğday ile birlikte nohut ve fasulyeyi de akşamdan haşlayıp hazır etmeleri gerek.
  • Nohutların kabuklarını soyuyorum
  • Kuru kayısı,incir,elma bunalrın hepsini minik minik doğruyorum ayrı ayrı kaselere koyuyorum.
  • Portakalın kabuğunu rendeledikten sonra suyunu sıkıyorum.
  • Fındık,tuzsuz fıstık susam ve şam fıstığını da üzeri biraz renk alana dek fırınlıyorum (en fazla 10dk).
  • Tenceremin içine sıcak su koyup kaynamasını bekliyorum ardından nohut,fasulye ve mısırı ilave ediyorum.
  • Elma parçacıklarını,portakal suyu ve rendesini,gül suyunu ve tuzu,bir kahve fincanı miktarınca suda kaynattığım karanfilin suyunu da ekliyorum kısaca geri kalan malzemeleri de katıp pişirmeye başlıyorum.
  • Şekeri en son ekliyorum,kaynamaya başladıktan sonra ocağı orta ateşe alıyorum böylece karıştıra karıştıra pişiriyorum..





Keyif aldığım bir gündü dün,büyük kızım da kuru meyveleri doğramada yardım etti.Benimle mutfakta olmaya bayılıyor ben olmasam bile mutfağa bayılıyor :)
Genelde önlük takar saç bağlar ama bu sefer inanılmaz heyecan yaptı tezgâhtaki malzemeleri görünce hemen bıçağını alıp doğramaya başladı..




Rabbimin binbir çeşit nimetleri..
Her narın içinde birer damla Cennet suyu varmış,biliyor muydunuz :)



Üzerini de süsleyerek dağıtmaya hazır hale gelince aşuremiz,büyük kızım tepsiyi taşımayı üstlendi küçüğü her zamanki gibi zillere basmayı,eve döndüklerinde ellerinde biraz para ve iki gofret yüzlerinde de hem bir işin hakkını vermekle meydana gelen gururlu bir ifade bolca da mutluluk vardı..
Aşurenin güzellikleri
:)




Yorum Gönder

25 Yorumlar

  1. Allah kabul etsin canım.Çok güzel gözüküyor.

    YanıtlaSil
  2. Allah kabul etsin , afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık :) ben çok sevmiyorum ama bulunca da mutlaka kaşıklarım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahsen daha sık olsa yerim diyenlendenim :)
      Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Aşureler çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık..yiyenlere şifa olsun ,Allah (cc) hayrınızı kabul etsin inşallah

    YanıtlaSil
  5. son yazımdakiii hayat yazar arkadaşımızın bloguna gidip yardım edebilir misin lütfeeen :) aşureee bayılırıım. senin fotolar da öyle canlı kiiiiii belli pekzeel :)

    YanıtlaSil
  6. ay heeey o bloga gidince işte bak yorumlarda kiiiii. blogu vardı yeni bloga geçti de bir sıkıntısı vaar yaaa sölüyo bak yorumdaaa :)

    YanıtlaSil
  7. heeey baksanaaa o arkadaşa gitsene yineeee onun sıkıntısı başka bişiydi yaaa sen başka bişi demişsin, bak yine yazdı yorumlarda, eski takip listesi konu yaniii :) lütfeeen ciciş :)

    YanıtlaSil
  8. bak yorumlarda söledi sana yapamadığı şeyiiiii :)

    YanıtlaSil
  9. oh mis, çok da severim. Allah kabul etsin sevgili Sevgi.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzelgörünüyor. Ellerinize sağlık kızçenin ve senin. Ben de çok severim aşureyi.Allah kabul etsin inşallah.

    YanıtlaSil
  11. Çok severim aşureyi ama bu yıl hiç yiyemedim.Biz de ablamla yapmadık bu yıl.Allah kabul etsin.Çok güzel gözüküyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen yıl ben de yapmadım ama hissettim yokluğunu :) belki seneye yaparsınız.
      Teşekkür ederim..

      Sil
  12. Yemeğe karşı tavrınızı değiştirecek kitap yorumlarım bloğumda, yeni tarifinizi paylaşmadan önce göz atmanızı öneririm.

    https://forestofnoreturn.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  13. 3Allah kabul etsin. En sevdiğim tatlıç etlisini ilk kez duyuyorum. İlginç geldi. Keşke komşular da zamanında yapsa da, evde fırtına beklediğimiz şu pazar günü şenlense.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etlisi de çok güzeldir,gerçekten güzeldir.
      Fırtına zamanı gelmesi endişeyi de azaltır diye düşünüyorum :)
      Teşekkür ederim.

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.