Küçük çocuklar bir çok kez büyük işlere de el atar.Örneğin asma yaprağından sarma veya mantı yapmak gibi işlerde oldukça başarılıdırlar.Yarıyıl tatilinde sıkıntı tavan yapınca her ikisini de yapıp bir kaç saat boyunca hem eğlendik hem de el birliğiyle akşam yemeğini hazırlamış olduk.
Her ne kadar bir yerden sonra yine sıkılmış olsalar da mantımız da yaprak sarmamız da güzel oldu.
Tamam şekil olarak bazı farklılıklar elbette vardı ama lezzeti güzeldi.
Minik parmakların marifeti büyüktür,çocuk deyip geçmemek bu tür işlerden onları uzak tutmamak gerek.Mekanik motorik gelişime en güzel katkı bu olsa gerek :))
Hamur her yaştaki insanı mutlu ettiğine göre en son yapılan mantı seremonisi hem keyifli hem eğlenceliydi.Yapım aşamalarıyla birlikte mantı tarifimi fotoğrafladım,makinem de unlanarak bu yemekten nasibini aldı tabii ki ama şöyle de düşünebiliriz;fotoğraf makinesi bile mantının yapımına katkıda bulunmuş oldu :)
MALZEMELER:
3 su bardağı kadar un
1 su bardağı su
1 adet yumurta
KIYMALI HARCI İÇİN:
250gr kıyma
1 adet küçük boy rendelenmiş soğan
Bir tutam tuz
SOSU İÇİN
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Kuru nane,kekik
Karabiber,kırmızı biber
Tuz
YOĞURTLU SOS İÇİN;
Süzme yoğurt
Sarımsak
Bir tutam tuz
YAPILIŞI:
Unumuzu yoğurma kabımıza alıp içine yumurta ile tuzu ekleyelim.
Suyu yavaş yavaş eklemekte fayda var.
Orta yumuşaklıkta bir hamur olması gerekiyor.
Hamurumuzu yoğurduktan sonra bezelere bölüp 15dk kadar dinlendirelim.
Hamurumuz dinlenince un serpiştirerek kalın bir yufka gibi açılır.
Biçak yardımıyla şeritlere ardından küçük karelere ayrılır.
İç harcımızdan azar azar alarak hamurdan karelere koyup iyice kapatalım.
Bu işlem epey uzun sürüyor dolayısıyla zaman ve sabır gerekebilir.
Mantılarımız hazır olunca kaynar suda haşlanır.
Arzuya göre suyun içine tereyağı ve salça da ekleyenelr oluyor.
Bizimkiler sevmediği için sadece su ile kaynatıyorum.
SOSUN YAPILIŞI:
Salçamızı kavurduktan sonra kaynamakta olan mantının suyundan biraz ilave ediyoruz.
Ardından baharatları koyuyoruz.
Çok kısa sürede piştiği için gözümüzü ayırmadan biraz karıştırıp ateşten alıyoruz.
SARIMSAKLI YOĞURT YAPILIŞI:
Süzme yoğurdumuza birazcık su ekleyerek yoğurt açılır.
İçine sarımsak ile tuzu ekleyerek güzelce karışıralım.
SERVİS:
Pişmiş olan mantılarımızı tabaklara aldıktan sonra (suyunu süzüyor ama asla yıkamıyoruz!)önce yoğurt sosu ardından salçalı sosu gezdiriyoruz.
Hemen servis edilmesi gereken bir yemektir,bekletme lüksümüz yok ne yazık ki.
Annelerin genelde ılık veya soğuk yemeğe mahkum oldukları bir yemektir:)
Elinizde mantı kaldığı takdirde kalanları biraz fırınlayarak dondurucuya atabilirsiniz.
Büyük bir hassasiyetle hazırlanan mantılar bir çok zırlama,itiraz,şeklini beğenmeme gibi durumlara da şahit olmuştur :)
İç harcını az koyan çok koyan koyamayan da mevcuttu elbette :))
Şekillendiremeyen veya şekillendirebilene surat ekşitenler de vardı :))
Yavaş yavaş miktar arttı,miktar arttıkça memnuniyet de arttı,şikayetler azalmaya başladı.
Bir ara masada tek başıma kalmıştım,yanımda kimse kalmamıştı,bir gelip bir gelen de oldu biraz yapıp masadan tekrar ayrılan da.
Mantı yapımı değil Lozan anlaşması sanki :))
Sosları tek başıma yaptım çok şükür,yemek yaparken çıkan kokular,parlayan renklere mest oluyor insan,kimsecikler karışmasa çok daha iyi olur dediğimiz nadir anlar :)
Mantıların pişmiş hali bu şekildedir.Kayserililerdi yanılmıyorsam bir kaşığa 40 adet mantı sığdırırlarmış,bizimkiler ancak bir kepçe içine kırk mantı sığacak gibi görünüyorlar.
Yine de güzeldi,Rabbim açlıkla yoklukla imtihan etmesin.
Efsane Türk mutfağının efsane yemeğidir mantı.Bir avuç un biraz kıyma ve salça ile yapılan nefis bir lezzettir.
Yapacak olanlara kolaylıklar şimdiden afiyet olsun dilerim :)
32 Yorumlar
Biz de bu tatil mantı yapalım diyorduk ama Bilgiç'le rejime başlayınca sanırım kalacak o iş. Belki de bir günlük kaçamak yaparız. Ben hiç hamur açmadım, neye benzer hiç bilmiyorum :D
YanıtlaSilMantı hamuru açmak çok kolaydır ama yufka için desen onu ben de tam yapamıyorum,haaaala :))
SilEllerinize sağlık, paylaşım için teşekkür ederim ... Selam ve Dua ile ...
YanıtlaSilBilmukabeler teşekkür ederim.
SilO karelerin muntazaman Çin ordusu gibi dizilişlerine hayran kaldım.
YanıtlaSilMarifetli ellere sağlık. Minik ellerin bulaştığı herşeyin tadı da katlanır, biliyorum.
Allah ağız tatlılığı versin canım. Afiyetler olsun.
Onlar evin tadı tuzu olduğu gibi yemeğin de tadı tuzudur :)
SilTeşekkür ediyoruz :)
Çok güzel görünüyor..
YanıtlaSilAyrıca mantı üzerine sumak lezzeti körüklüyor..
Azıcık da tanıtım;
Her ne kadar farklı yörelerde de yapılıyor olsa da mantı Kayseri'de, sarma da Tokat'ta yenir..
Afiyet olsun :)
Selamlar
Sumak yakışmaz mı hiç? ama evde yoktu olsaydı muhakkak konurdu.
SilTeşekkür ederim :)
Elinize saglik..Sosa ayrıca dikkat ettim.Sos herkeste farklı ve leziz..Sosu not aldim
YanıtlaSilMantının suyundan da koyun mutlaka,teşekkür ederim.
SilEllerinize sağlık, sağlık, şifa olsun hepinize. Benim kızımcığımlarımın da en sevdiği yemektir kendileri. Hafta sonuna sipariş verdiler hatta. Eskiden birlikte yapardık, çok severlerdi ve aynen senin anlattığın gibi gelişirdi durumlar. Çocukların yemeğe katılması gerçekten bir gereklilik, yürekten kutluyorum seni.
YanıtlaSilNe demişleeer:zahmet olmadan rahmet olmaz :)
SilÖğrenecekler yavaş yavaş.
Sevgiler canım.
Ellerine sağlık ♥
YanıtlaSilHamur açamayanlardanım ben, ama iyi kıvırırım ;)
Ben onu da yapamayanlardanım sanırım :))
SilZahmetli ama bu zahmete değiyor. İçi börülceyle yapılanı da tavsiye ederim. Sevgiler :))
YanıtlaSilZahmetli olup zaman alan işlerin bir çok olumlu yanı vardır aslında,dantel örmek gibi (eskiden).
Silİnsan düşünebiliyor mesela uzun uzun veya bir yerde olunca bir şeye daha çok odaklanıyor.
Benden de sevgiler teşekkür ederim.
ahanda harika fikir kızım 15 tatilinde sıkılınca ona yaptıracak iş buldum :)))
YanıtlaSilSarma da yapın :))
SilBizimle paylaşmayı unutmayın ama olur mu?
Hiç denemeyeyim yapamam sevgili kayınvalidem yapıp çağırıyo bizi:))
YanıtlaSilAaah ciğerim,benimki de hazırlayıp çağırırdı ama çok uzakta olduğundan iş bana düşüyor haliyle :)
SilOhhh ohh maşallah pek leziz etkinlik :) Ellerinize sağlık
YanıtlaSilŞahane bir etkinlik gerçekten.
SilTeşekkür ederim Ezgicim.
ay bayılırıım aferin ev halkınaa. tarif tımams not aldıım. bi de boşnak mantısı var o da süfeeer :)
YanıtlaSilAh onu bilmiyorum :(
SilMerhabalar.
YanıtlaSilBizim de evde her zaman hazırlayıp, derin donduruculara attığımız bir mantı çeşidi. Bu güzel ev mantısı tarif ve paylaşımı için elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
Selam ve saygılarımla.
Bir kere bu zahmete girişmiken insan fazladan yapmalı bence de.
SilTeşekkür ederim.
Yaaa 🤗
YanıtlaSilNe güzel anlatmışsın, sanki siz yaparken kenarda oturmuş sizi izlemiş gibi oldum, suratımda kocaman bir gülümseme, mutlu etti bu yazın beni😊
O minik eller ne güzel çalışmış, mis gibi bir görüntü çıkmış ortaya😊
Bayılıyorum sizin evin maceralarını dinlemeye 😊
Sen özellikle burada olmalıydın :)
SilSevgicigim harika ve leziz olmuş. Ben hazır yaptırıyorum.Ama zamanım olsa kendim acarım. Canım çekti:))
YanıtlaSilHazır yaptırma şansım yok ama hazır olanından alıyorum bazen yine de kızım ev yapımı daha güzel anne bundan yap demeden edemiyor :)
SilAksam aksam bu manti tarifini görmek hic iyi olmadi 😃
YanıtlaSilyemek yapıyorum hemde her gün :) ama ben bunu yapamam ki :)
YanıtlaSilresimlere bakınca acıktım :) ellerine sağlık sevdi abla ❤
Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.