Bir şeyler ile meşgul olurken evde ya Halis Aydemir hocanın sesi duyulur ya da Sinan Canan'hocanın, maneviyatıma katkı için Halis hocayı,beynime malzeme olması içinse Sinan Canan hocayı dinlemeyi seviyorum.Hangi sohbetinde geçtiğini hatırlamıyorum ama şöyle bir şeyler söylemişti Sinan hoca:
Bismillahirrahmanirrahim
“Bir işi bitirince diğerine koyul.” (İnşirâh Suresi, 7.ayet) buyurduysa o halde bizim daha yeni gün doğmadan bir gün öncesinden bir gündemimiz bir planımızın olmasını elzem kılıyor.Patatesli pişiler için hamur yoğrumuştum,patatesler kaynamaya bırakıldı,ikinci kahve pişirildi yan tarafıma alındı şimdide sırada ARTIK kışlık domates sos tarifininde.
Pazardan alınan salça domateslerini daha fazla bekletmeden kolları sıvadım.Geçen yıl hem burada (Yunanistan) hem de Türkiye'de domateslerin pek iyi olmadığı bir seneydi,tanıdıklarım bundan şikayet etmişti de aklımda yer etmişti ancak bu sene kime sorsam domateslerin çok güzel büyüdüğünü renk ve koku bakımından çok güzel olduğunu mutlulukla dile getiriyordu.
Hem fiyatı çok uyguken (1kg 70cent) hem de tam zamanıyken biraz kışlık domates sosu yapmak istedim.
Buyrun tarife.
MALZEMELER
4kg domates
3 adet acı biber
3 adet kırmızı kapya biber
4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tuz
YAPILIŞI
- Domatesler gelişigüzel doğranıp derin bir tencereye alınır.
- Kaynamaya başlamadan biraz su bırakıp tencerenin dibi tutmaması için hafifçe ezip biraz suyunu çıkaralım.
- Ardından acı ve kırmızı biberleri 4 diş sarımsağı da yine gelişigüzel doğrayarak domateslerimize ekleyelim.
- Tenceremiz kapağı ile tamamen kapatmadan domates ve biberler yumuşayıncaya dek kaynatalım.
- Tencereyi ateşten alarak el blenderi ile domateslerimizi çekelim.
- Bu aşamada geriye kalan malzemelerimizi de eklemenin zamanı gelmiş oluyor.
- Zeytinyağı sarımsak tuzumuz da eklendikten sonra bir kaç taşım daha sürekli karıştırarak orta ateşte bir müddet daha pişirelim.
- Kavanozlarımız temiz ve kuru olmalı.
- Bir cezve yardımı ile sosumuzu kavanozlara alalım.
- Domateslerimiz hazır olunca kavanozları doldurup ters çevirelim.
- Bu şekilde bir gün bekletip karanlık ve mümkünse serin bir yerde bekletelim.
RAF ÖMRÜ
Bu domates sosunu açtıktan sonra 1 haftaya yakın kullanabilirsiniz ekşime veya asitlenme diye bir şey söz konusu olmuyor.
Karanlık ve serin bir yerde muhafaza etmeniz ömrüne ömür katacaktır bunu da mutlaka ekleyeyim istedim.
Harika bir tadı oluyor bu sosun,pizzalara eklenebilir şipşak menemen yapılabilir bir kaç malzeme daha ekleyerek nefis makarna sosu yapılabilir,hazır salçanın miktarı azaltılıp yemeklerin hem bir tık daha lezzetli hem biraz daha hafif olmasını sağlayabilirsiniz.
Mutfakta domates olmazsa olmazım diyenler için harika bir tarif.Ben bir posta yaptım elimdeki kavanozlar miktarına göre biraz daha kavanoz temin edip bir posta daha yapmayı düşünüyorum..
Yapacak olanlara kolaylıklar dilerim..
Giderayak da Anne with an E dizisindeki bir sözü not etmiştim mutfak dolaplarıma şuracığa bırakıyorum.Sözün güzelliği umut verici biz de umuda hasret kaldık.
Yaz sebze ve meyvelerinden olabildiğince nasiplenemediğim doğrudur,pazar ve annemin bahçesi envai çeşit nimetlerle dolu dilerim ki daha fazlasını da yaparım,yapalım bir şeyler az veya çok imkanımız doğrultusunda bir şeyler üretelim canlarım yoksa bu gündem bizi yok edecek demedi demeyin :)
Rabbim afiyetle tüketmeyi nasip etsin.Uzuun bir post oldu epey emek vermişim lütfeeen siz de bir kaç satır yazarak yorumlarınız ve düşüncelerinizle zenginleştirin burayı canlarım.
Sevgilerimle :)
11 Yorumlar
canım ağız tadı ile yiyin inşallah.
YanıtlaSilTesekkir ederim Dilek hanımcım💛
SilÇok güzel yazmışsınız, herkes bir şeylerin peşinde sürükleniyor. Herkesten de aynı görüşte olmasını bekliyor. Televizyon ve sosyal medyadan bıktım ben de. Hele de siyaset denen illete hiç katlanamıyorum. Bir şeylerle meşgul olmayınca beyin sahte ve kötü şeylerle doluyor gerçekten. Uzaktan bakmadıkça da insan anlamıyor nereye sürüklendiğini.
YanıtlaSilDomates sosu hiç yapmadım. Açıkçası zehirleyen kavanozlar haberleri de bir ara çok yaygındı. Kendime güvenip de kavanoz işlerine pek giremiyorum. Sizin elinize sağlık. :)
Sanırım 1 hafta oldu Instagram uygulamasını telefonumdan aileli ve evet ilk günler zordu biraz ama şimdi beynimde yer açılmış gibi hissediyorum.
SilYapacak olursanız beni hatırlayın afiyetle yiyin dilerim,şifa olsun💛
Sağlıklı, huzurlu, keyifli sofralarda yiyelim diye kapatırım kapaklarını hep ben. Sizin için dr öyle olsun :)
YanıtlaSilÜç liraya ördüm domatesi pazarda. Sanırım eylül ayında yapacağım ben. Bu sene elli kilodan yapsam yeter mi acaba modundayım daha geçen seneden bitmemiş kavanozlar var.
Ben de bu aralar seninle aynı moddayım. On beş gün detoks yapacağım. Elimden telefonu bırakıp evimle, mutfağımla, yapbozlarım ve kitaplarımla ilgileceğim. Bir de müze sergi dolanacağım inşallah. Bu zavallı ruh halinden sıyrılmam gerekiyor.
Handan biz hep bu alemdeydik yıllardır hiç bu raddeye gelindi mi?
SilHedef sanki psikolojimiz,en son yapılan bir araştırmaya göre pandemi süresi boyunca doğan çocuklarda yüzde 75 zeka geriliği gözlemlenmiş bu annenin yaşadığı stresten de olabilir bana çok endişe verici bir şey gibi geldi.
Eşimin dediği gibi bu kadar sıkıntı hayra alâmet değil,Allah yardımcımız olsun canım.
bakayım senin tarife, ben de bir iki hafta içinde yapcam, ağustos dometesi ile iyi oluyor, yumurta domatesi :)
YanıtlaSilEvet ben de o yumurta domatesi denen tür ile yaltın harika oluyor sana da kolay gelsin💛
SilAy şahane! Renkleri de birlikte düşündükleriniz de… Kışın ağız tadıyla yemek nasib olsun inşallah :)
YanıtlaSilÇok çok teşekkür ederim o ağız tadına her anlamda nasıl da ihtiyacımız var bu aralar💛
SilKış aylarında ekmek yapmayı ben de severim ama yazın biraz zor,gündemimizi belirleyen unsurlardan uzak durmak zor olsa da gerçekten mümkün.
YanıtlaSilYorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.